Restauranger ivadmin  

Att jobba på en restaurang – anställdas uppgifter

Det är inte ovanligt att folk besöker restauranger regelbundet. Vissa väljer att besöka restauranger varje dag medan andra endast går dit då och då, eller i samband med något firande. Det finns en rad med olika restauranger att välja mellan, prisklasserna kan variera en hel del, maträtterna skiljer sig åt. Vissa restauranger väljer att fokusera på en viss typ av mat, till exempel grekisk medan andra kanske väljer att servera italiensk mat.

Att det finns olika typer av restauranger känner de allra flesta till. Det kan även variera hur fin en restaurang är, på vissa ställen krävs det nämligen att du klär upp dig innan du besöker den platsen medan på andra är det mer avslappnat. Men förutom allt som skiljer restauranger från varandra finns det ytterligare en sak som kan variera, och det är arbetsuppgifterna och de olika anställningarna.

Att jobba på en restaurang kan vara stressigt, roligt, och du får en chans att träffa människor. Vissa anställda jobbar bakom kulisserna, alltså i köket på restaurangen, sedan finns det de som jobbar ute i matsalen. Det är inte helt säkert att du stöter på alla typer av anställda när du besöker din favoritrestaurang. Men vilka uppgifter har de anställda? Det går vi igenom lite kort när nedan.

Matsalen

När du besöker en restaurang är chansen stor att du endast kommer befinna dig i matsalen. Matsalen på en restaurang kan ha upp till tre olika anställda, och det gäller då främst större och finare restauranger. Den första du kommer träffa när du går in genom dörren är hovmästaren. som är den person som hälsar dig välkommen och visar dig sedan till bordet. Den andra personen är själva servitören. Hen tar beställningen och ser till att du får den maten du vill ha. Den tredje och sista anställde som håller till i matsalen är sommeliern. Denne har kunskaper om drycker. Hovmästaren är den anställde som oftast har den störst uppgiften och det största ansvaret eftersom det är hen som ska se till att allting går som det ska i matsalen. Det går att beskriva hovmästaren som en sorts arbetsledare.

Köket

I köket är det fullt ös hela tiden. Flera saker sker på en och samma gång. Detta är dock inget som du som gäst kommer att märka av eftersom det inte är möjligt att se in i köket på de flesta restaurangerna. I köket är det kockarna som arbetar. De lagar maten, lägger upp det på ett snyggt sätt och ser till att både dina smaklökar och ögon får en utmärkt upplevelse. Kockarna har hjälp av en så kallad köksmästare. Det är en person som går att beskriva som chef, chefen har dock ibland även hjälp av en annan person, en souschef. Souschefen kan hoppa in ifall köksmästaren är sjuk eller inte kan komma in på grund av någon annan anledning. Vid större restauranger kan souschefen ha en egen avdelning av restaurangköket.