Restauranger kalle  

Restauranger

Blandat om barer/restaurangerBlandat om barer/restauranger

Barer och PubarBarer och Pubar

Att jobba på en restaurang – anställdas uppgifter

Det är inte ovanligt att folk besöker restauranger regelbundet. Vissa väljer att besöka restauranger varje dag medan andra endast går dit då och då, eller i samband med något firande. Det finns en rad med olika restauranger att välja mellan, prisklasserna kan variera en hel del, maträtterna skiljer sig åt. Vissa restauranger väljer att fokusera på en viss typ av mat, till exempel grekisk medan andra kanske väljer att servera italiensk mat.

Att det finns olika typer av restauranger känner de allra flesta till. Det kan även variera hur fin en restaurang är, på vissa ställen krävs det nämligen att du klär upp dig innan du besöker den platsen medan på andra är det mer avslappnat. Men förutom allt som skiljer restauranger från varandra finns det ytterligare en sak som kan variera, och det är arbetsuppgifterna och de olika anställningarna.

Att jobba på en restaurang kan vara stressigt, roligt, och du får en chans att träffa människor. Vissa anställda jobbar bakom kulisserna, alltså i köket på restaurangen, sedan finns det de som jobbar ute i matsalen. Det är inte helt säkert att du stöter på alla typer av anställda när du besöker din favoritrestaurang. Men vilka uppgifter har de anställda? Det går vi igenom lite kort när nedan.

Matsalen

När du besöker en restaurang är chansen stor att du endast kommer befinna dig i matsalen. Matsalen på en restaurang kan ha upp till tre olika anställda, och det gäller då främst större och finare restauranger. Den första du kommer träffa när du går in genom dörren är hovmästaren. som är den person som hälsar dig välkommen och visar dig sedan till bordet. Den andra personen är själva servitören. Hen tar beställningen och ser till att du får den maten du vill ha. Den tredje och sista anställde som håller till i matsalen är sommeliern. Denne har kunskaper om drycker. Hovmästaren är den anställde som oftast har den störst uppgiften och det största ansvaret eftersom det är hen som ska se till att allting går som det ska i matsalen. Det går att beskriva hovmästaren som en sorts arbetsledare.

Köket

I köket är det fullt ös hela tiden. Flera saker sker på en och samma gång. Detta är dock inget som du som gäst kommer att märka av eftersom det inte är möjligt att se in i köket på de flesta restaurangerna. I köket är det kockarna som arbetar. De lagar maten, lägger upp det på ett snyggt sätt och ser till att både dina smaklökar och ögon får en utmärkt upplevelse. Kockarna har hjälp av en så kallad köksmästare. Det är en person som går att beskriva som chef, chefen har dock ibland även hjälp av en annan person, en souschef. Souschefen kan hoppa in ifall köksmästaren är sjuk eller inte kan komma in på grund av någon annan anledning. Vid större restauranger kan souschefen ha en egen avdelning av restaurangköket.

Olika bar/restaurang-typer

Det finns personer som lätt inspireras av bilder på mat. Du kanske sitter och scrollar på sociala medier och sedan stöter på en bild av en pastarätt som ser helt utsökt ut. Vissa väljer då att börja leta efter restauranger i närheten som säljer den maträtten. Förutom mat är det dock efterrätter som brukar få större uppmärksamhet när det gäller just bilder. Vissa väljer att spara en bild på en stor, vacker tårta, och sedan kontaktar de bageriet och ser ifall det är möjligt att beställa just en sådan.

Att inspireras av matbilder är inte ovanligt. Men istället för att endast sitta och förlora sig i drömmar om hur maten smakar och var du kan hitta den, varför inte besöka en riktig restaurang? Det finns idag alla möjliga typer att välja mellan. Här nedan har vi berättat lite kort om några mer unika maträtter och platser du kan besöka.

Havets delikatesser

Det finns mycket gott som kommer från havet. Dock är det många som anser att dessa saker är svårare att tillaga på rätt sätt. Men det finns flera restauranger som bjuder på alla havets delikatesser. Ett exempel är ostron som har blivit rätt populära, det beror främst på att dessa serveras råa. Men det finns en maträtt där ostronen först tillagas i ugnen, gratinerade ostron, de har en väldigt unik och speciell smak som du bör testa minst en gång.

Barer med utsikt

Vissa föredrar att ta en afterwork på sin favoritrestaurang eller bar. Men att avsluta veckan på ett tak är ännu bättre. Det finns ett antal takbarer som inte bara bjuder på goda drinkar och tilltugg, utan även fantastiska utsikt. Är du osäker på var du kan hitta en takbar finns det en hemsida, rooftopguiden, som listar alla tillgängliga platser. Hemsidan kan leda dig till de bästa takbarerna oavsett var du befinner dig i världen.

Boka bord

Det allra viktigaste du bör komma ihåg om du ska besöka en av stadens finaste restauranger eller barer är att boka bord. Genom att vara ute i god tid behöver du inte oroa dig för att bli nekad inträde när du vill besöka en sådan plats. Ett tips är att söka på restaurangen/baren på nätet för att se ifall du behöver boka bord eller inte. Det är ofta relativt lätt att hitta denna information.

Restaurangkänslan hemma

Det är inte alltid lätt att boka bord på en restaurang, speciellt gäller det de mest populära. Många gånger är de fullbokade och du kan få vänta flera månader på att ett bord ska finnas tillgängligt. Då kan du alltid skapa den trevliga restaurangkänslan hemma istället. Bjud in vänner, laga god mat, eller beställ mat, och lyxa till det lite. Detta blir dessutom många gånger billigare jämfört med besöket på en lyxrestaurang.

Hemleverans med vin

Vad är en lyxig middag utan vin? Självklart kan du besöka Systembolaget och köpa ett par flaskor. Men skulle du inte ha möjlighet med detta går det att beställa hem vin från nätet. Om du ska skapa en riktig middagsbjudning kan det vara trevligt att ge alla gäster en lista med ett par olika viner som de kan välja mellan. Du som inte dricker kan självklart välja att serveras alkoholfri cider eller något annat småbubbligt.

Vackra menyer

För att restaurangkänslan verkligen ska infinna sig rekommenderas det att du bjuder på minst två rätter, en förrätt och varmrätt, eller varmrätt och efterrätt. Du kan även servera fler om så önskas. Tänk dock på att inte skapa för stora rätter så att gästerna inte blir mätta på den första. Du kan även skapa en meny som du ger till dina gäster så de får veta exakt vad som serveras. Det kommer dessutom höja stämningen ännu mer.

Klädseln

Sist men inte minst, klädseln. Det är vanligt att klä sig i myskläder när du ska äta hemma. Men om du bjuder in gäster, serverar god mat och dryck kan det vara trevligt att klä upp sig lite. När du skickar inbjudan till gästerna, beskriv vilken klädsel som förväntas. Det behöver dock inte vara det allra finaste kläderna eller senaste modet, men något mer än jeans och en t-shirt eller myskläder kommer att göra allt trevligare.

Juicebarer och salladsbarer

När du hör ordet bar är det inte säkert att juicebarer och salladsbarer är det första som kommer upp i tanken. Dessa typer har dock blivit mer och mer vanliga under de senaste året. Det beror på att fler personer vill gärna äta hälsosamt och dessa platser är då ett utmärkt alternativ. Vissa barer/restauranger väljer att servera en kombination av juicer och sallader medan andra fokuserar på ett enda alternativ.

En sak som kännetecknar salladsbarer och juicebarer är att många av dessa platser väljer att använda sig av ”superfoods”. Det kan vara allt från spirulina till chiafrön. Du kan alltså förvänta dig att få i dig en hel del saker som du kanske inte äter hemma varje dag, ingredienser som är bra för dig. Du kanske inser, efter att ha testat dessa ”superfoods”, att du mår mycket bättre.

En annan trevlig sak är att salladsbarer/restauranger många gånger låter dig mixa en egen sallad. På så sätt kan du välja allt du tycker om och behöver inte oroa dig för att få en sallad som innehåller någonting du inte riktigt klarar av att äta. Salladsbarer ger dig även möjligheten att prova på nya blandningar som du kanske inte tänkt på tidigare.

Att driva en bar eller restaurang

Det finns tre saker som är extra viktiga för att lyckas med att driva en bar eller en restaurang. Det är ekonomin, alkoholserveringen och menyn. Självklart måste du även tänka på inredningen, restaurangens läge, men dessa tre saker bör du lägga ner lite mer tanke på.

Ekonomin

Det är viktigt att du har tillräckligt med pengar för att lyckas med baren/restaurangen, speciellt när du startar en. Ta en noga titt på din budget och se ifall du bör ansöka om ett lån eller inte för att lyckas. Sedan är det väldigt viktigt att du håller koll på ekonomin under hela tiden som restaurangen är öppen.

Alkoholserveringen

För att få servera alkohol krävs det att du har ett serveringstillstånd. Men trots att du har tillstånd bör du även hålla koll på alkoholserveringen. Se till att inte servera minderåriga och personer som redan druckit en hel del.

Menyn

Menyn är den tredje saken du bör ta en titt på då och då. Ibland kan det krävas några förändringar för att den ska vara så bra som möjligt. Ifall en viss maträtt inte beställs ofta kan du byta ut den mot något annat. Detsamma gäller drycken.

Att jobba i bar

Att jobba i en bar kan vara roligt, trevlig men samtidigt väldigt krävande. Skulle du vara intresserad av att börja jobba i en bar finns det några saker du måste känna till först.

1. Ett väldigt fysiskt jobb

Jobb i bar är väldigt fysiska. Du kommer att springa runt en hel del, blanda drinkar, böja dig ner och lyfta saker, städa och mycket mer. När det är många besökare får du räkna med att du kommer att springa runt i flera timmar utan möjligheter att sätta dig ner i några minuter.

2. Du får inte vara överkänslig.

Eftersom du kommer at behöva hantera alla möjliga människor får du inte vara för känslig. Det är viktigt att du inte blir lätt förolämpad. Vissa människor kan nämligen vara rätt otrevliga mot de som jobbar i barer, så om du vill jobba i en bar bör du ha skinn på näsan.

3. Viktigt att vara trevlig – under hela jobbpasset

Att jobba i bar är en typ av serviceyrke, det innebär att du måste bemöta alla kunder med leenden. Det spelar ingen roll om du inte tycker om kunderna eller om du har en dålig dag. Att vara trevlig och tillmötesgående mot gästerna är väldigt viktigt.

4. Du måste vara social

Som bartender kommer du att träffa många olika människor. Du kommer därför behöva vara social i flera timmar med alla möjliga människor. I vissa fall kan du behöva vara en rådgivare och vän på en och samma gång. Vill du jobba i en bar kan du därför inte vara rädd för småprat.

Smoothiebaren

Idag finns det alla möjliga typer av barer. En typ som blivit populär under de senaste åren är smoothiebaren. Det är precis vad det låter som, en bar/café som serverar alla möjliga smoothies och andra fruktdrycker.

Hälsosamma drycker

Smoothiebarer erbjuder alla möjliga fruktdrycker och smoothies. Dryckerna serveras alltid kalla och på grund av detta är efterfrågan på dessa drycker mycket större under de varmaste månaderna. Men trots detta finns det även personer som gärna beställer en smoothie för att få i sig sina vitaminer och mineraler. Dessa barer har kommit som ett mer hälsosamt alternativ till snabbmaten som finns överallt. Utbudet som erbjuds är både mättande, vegetariska och de kan blandas på ett sätt som gör att de passar alla, oavsett om de har allergier eller inte.

De flesta länder verkar ha blivit mer hälsomedvetna under den senaste tiden, och det har gjort att smoothiebarerna verkligen ligger i tiden. Folk har även börjat träna mer och att sedan kunna beställa en hälsosam dryck är något de flesta tycker om. Nackdelen med smoothiebarer är att de kan vara lite smådyra ibland. Då kan du givetvis köpa hem ingredienser och göra en smoothie själv.

För att få svar på dina frågor om hemsidan, fyll i kontaktformuläret.

dahlbompatorget.se – Blandat om barer och restauranger dahlbompatorget.se – Blandat om barer och restauranger