Restauranger kalle  

Kan man äta fisk med gott samvete?

Trots utfiskning och andra hot mot våra sjöar och hav finns det många fiskarter som kan ätas med gott samvete. Fisk är nyttig mat som vi behöver, men vilken fisk kan du kan äta utan dåligt samvete? WWF släpper årligen en konsumentguide ”fiskguiden” för fisk och skaldjur. När vi väljer att äta fel fisk, i Sverige eller utomlands, bidrar vi tyvärr till utfiskningen av våra hav.

Vilka fiskar kan du äta med gott samvete?

Vi kan äta en hel del olika fiskarter med gott samvete men konsumentguiden kan förändras från år till år beroende på hur bra eller dåligt fiskarna mår. I nuläget är det grönt ljus att äta flera olika insjöfiskar medan flertalet havslevande fiskar bör undvikas. I och med att flera arter i våra sjöar såsom exempelvis i Vättern har haft en positiv utveckling kan vi äta svensk lokalt fångad fisk utan att oroa oss över att bidra till överfiskning eller liknande.

Vad är Fiskguiden?

Första gången fiskguiden såg dagens ljus var 2002 och är ett samarbete mellan WWF och 28 länder. Syftet med guiden är att hjälpa restauranger, handeln och kunder att göra hållbara val för att hjälpa till med att stoppa utfiskning samt värna om det marina ekosystemet. Havslevande fiskarter mår inte bra som exempelvis torsken i Kattegatt och Skagerrak medan många insjöarter av fisk mår fint. Fiskguiden rekommenderar vilka fiskarter du kan äta genom olika färger såsom grönt ljus: ät med gott samvete, gult ljus: kan vara ett riskfyllt val och rött ljus: avstå från att äta.

Välj fisk med grönt ljus

Bästa val är att välja fisk som har fått grönt ljus i fiskguiden eller som certifierats via ASC (Aquaculture Stewardship Council), KRAV eller MSC (Marine Stewardship Council). Exempelvis Brax som fiskas i våra insjöar får grönt ljus. När skarpsill fiskas i Östersjön med flyttrål får den grönt ljus. Även insjöfiskar såsom öring, sik och abborre får grönt ljus. Vi äter fisk eftersom den dels smakar gott men också för att fisk är nyttig mat för vår kropp. Våra tänder är en viktig del av vår kropp och vårt utseende. Att leva med en hälsosam kropp men med tänder som missfärgats av exempelvis kaffe, rökning, te, snus eller rött vin är inte roligt. Tandblekning är ett bra val för att får tänderna vita igen. Hos Tandblekning.nu kan du hitta godkända och säkra tandblekningskit till bästa pris. Medlet i tandblekning kommer att bryta ner missfärgningar på emaljen på ett tryggt och skonsamt sätt för att ta fram dina tänders naturligt vita färg. Det är ofarligt att bleka dina tänder när du använder kit som är godkända i Sverige och EU. Hos Tandblekning.nu kan du välja bland de bästa produkterna på marknaden för tandblekning.

Havsfiskar

Det är tyvärr ett faktum att havsfiskar inte kan ätas med ett gott samvete. Bland annat Östersjö torsken är ett sorgebarn och fiskestopp råder i östra Ösersjön sedan 2019. Men det är inte bara torsk beståndet som är i fara utan även ål, rockor, vitling, röd snapper och hajar. Vidare bör man undvika att äta hälleflundra, kungsfisk, havskatt, rödtunga och marulk. Andra hotade fiskarter som bör undvikas är Marlin/svärdfisk, vildfångad lax, blåfenad tonfisk, rödtunga och rödspätta. Var även försiktig med att äta Kolja, Makrill, Piggvar, Sik, Siklöja, Nordisk-arktisk Torsk och Tonfisk. Däremot kan du gärna äta odlad och vildfångad fisk som miljömärkts, kravmärkt lax, gös från insjöar, gråsej, gädda, skarpsill, abborre, Alaska pollock (MSC-märkt), sill och strömming.