Restauranger kalle  

När maskinerna går sönder i restaurangköket

När man driver en restaurang måste man kunna tillaga mat för att verksamheten ska gå runt. Det är nämligen via matservering till gäster man tjänar sina pengar. Men vad gör man då om ett eller annat redskap går sönder i restaurangköket? Måste det alltid vara en katastrof?

Finns avtal med servicepartner?

Det är väldigt många restauranger och storkök som har avtal med en servicepartner som https://www.servicepartner-rms.se/ och då kan man snabbt få hjälp. Har man avtal med en servicepartner kan man kontakta dem i stort sett dygnet runt och inom kort får man antingen en ny maskin, eller så repareras den gamla så fort det är möjligt. I flera fall tar det inte mer än ett par timmar innan man kan börja använda sin maskin igen.

Reservplan vid trasig maskin

Ofta har man fler än en sorts maskin i restaurangkök. Det är sällan det bara finns en spis eller en ugn. Då kan man i regel lösa problemet om det är just en sådan sak som går sönder, även om det blir vissa fördröjningar. Ett annat alternativ kan vara att ändra om lite i menyn. Kan man inte göra potatismos kanske det går att servera kokt potatis istället. Om en skärmaskin gått sönder går det troligen att skära med kniv. Som kock gäller det att vara lite påhittig, och att kunna komma på nya idéer när något inte går som det ska.

Vad kan gå sönder?

I ett restaurangkök kan vad som helst gå sönder. Saker slits med tiden eller så håller de helt enkelt inte. Det finns inga garantier för att allt ska kunna hålla. När man arbetar på en restaurang bör man därför vara förberedd på att saker och ting kan förlora sin funktion när som helst. Både ugnar, spisar, varmhållning, kylar, frysar, knivar, blandare, grillar och annan utrustning kan bli oanvändbara på bara någon minut. Ett lättare fel kanske man kan avhjälpa på egen hand, men vid större bekymmer får man ta hjälp.

När måste restaurangen stänga?

Om det är en maskin som har minimal påverkan på restaurangen kan man antagligen fortsätta ha öppet. Har maskinen större påverkan kan man troligen servera färdigt för kvällen. Är det däremot en kyl eller frys som går sönder totalt finns det stor risk att man får stänga efter serveringen och fram till dess att det finns möjlighet att förvara kylvaror. Gästernas hälsa får aldrig sättas åt sidan, och mat som ska förvaras kyld kan bli farlig efter bara ett par timmar i rumstemperatur om det vill sig illa. Kanske kan restaurangen ta fram sådant som går att grilla och sedan ordna en buffé med kol- eller gasolgrill utomhus innan maten blir dålig? Då minskar man också eventuellt matsvinn.