Restauranger kalle  

Äta och dricka gott ute med allergi

Det finns flera olika typer av restauranger samt barer där man kan äta och dricka gott utan att behöva tänka på matlagning, disk och annat. Man ser till att få ett bord, man beställer det man vill ha och sedan betalar man när man ätit. Men hur är det att äta och dricka ute när man lider av olika allergier?

Olika typer av allergier

Man kan lida av flera olika typer av allergier. Vissa är allergiska mot djur, andra mot pollen. Man kan också vara allergisk mot olika typer av livsmedel. Många tål till exempel inte mjölkprotein, andra är allergiska mot laktos medan någon blir dålig av gluten. Man kan också vara känslig för olika grönsaker. Det kan också vara så att man inte är specifikt allergisk mot ett livsmedel men pollenallergiker kan till exempel få reaktioner av äpple, olika nötter och en del annat.

Rätter för dig med allergi

Om man har allergi eller är överkänslig mot något kan det vara klokt att prata med personalen på restaurangen så de är medvetna om allergin. De flesta rätter på restauranger brukar kunna anpassas efter allergiker. Om man beställer lasagne kan Barillas goda glutenfria lasagneplattor användas för att underlätta. Gäller det laktos finns det en hel del olika laktosfria alternativ. Gäller det kryddor eller grönsaker kan de uteslutas eller ersättas med annat. Det är dock viktigt att köket och de som lagar maten vet om att en gäst är allergisk.

Dryck och allergi

På barer kan det också förekomma saker man är allergisk mot i drinkarna. Smakämnen, tomatjuice, selleri och liknande är alla saker man kan tåla mer eller mindre bra. Håller man koll på drinkarna brukar det inte vara något problem.

När man har luftburen allergi

Har man luftburen allergi är det lite svårare med restaurangbesök. Kanske är det så att man rent av får beställa mat och äta den utanför? Så är vanligt att man får göra om man har luftburen jordnötsallergi men man trots allt vill äta på asiatiska restauranger där nötter i många fall står framme.