Restauranger kalle  

Vikten av god hygien på en restaurang

Att hålla en god hygien på en restaurang är nästan lika viktigt som på ett sjukhus. En krögares värsta mardröm är om en gäst skulle få magsjuka på grund av att någon av ens anställda har glömt bort att tvätta händerna. Det finns en hel del saker du kan göra för att vara säker på att hygienen på din restaurang håller måttet och i det här inlägget har vi samlat några tips.

Tvättstationer

Det är viktigt att det finns tvättstationer för personalen på fler ställen än bara på toaletten. Detta eftersom toaletten kan vara upptagen och personen inte ska behöva vänta med att tvätta sina händer när den behöver det. Därför är det viktigt att det finns tvättstationer runt om i hela personalområdet på restaurangen. Förutom handfat och tvål kan du sätta ut stationer med handsprit. Fördelen med handsprit är att bakterierna dör på en gång och man behöver inte torka händerna efteråt.

Dusch

Det kan också vara bra om personalen har tillgång till en dusch. Eftersom arbetet på en restaurang kan vara fysiskt krävande och man vistas en hel del i matos, kan det vara skönt att duscha av sig efter att man jobbat färdigt. En del vill också ha möjligheten att duscha innan de går på sitt pass. Därför kan det vara bra om det finns en eller flera duschar att tillgå i omklädningsrummet. Det behöver inte vara flera duschar eller en stor dusch. Det kan räcka med att du fixar en duschhörna som är 80×80, vilket tar en lagom stor plats ifall du inte har utrymmet för flera eller större duschar. Det viktigaste är inte hur stort eller hur många duschar som finns, utan att det finns en att tillgå. Handduk och duschkräm, schampo och balsam får personalen dock stå för själva.

Handskar

Personalen som arbetar i köket och hanterar mat och råvaror ska ha handskar på sig. Att ha på sig handskar av plast under tiden de arbetar med maten är ett måste. Fördelarna med att använda handskar är att de slipper tvätta händerna lika mycket och att de är enkla att byta ut. Därför ska du satsa på att det alltid ska finnas handskar i olika storlekar i köket som personalen kan ha på sig under tiden de hanterar maten och råvarorna. Det gäller även den personal som arbetar i baren, eftersom de hanterar glas som gästerna sedan ska dricka med. Då är det mer hygieniskt om de har en handske på sig när de hanterar glaset och serverar det till gästen.

Ombyten

Ett annat sätt att värna om hygienen på en restaurang är att personalen inte ska ha sina egna kläder på sig. När de jobbar ska de ha kläder som finns att tillgå på restaurangen. Det är också bra om det finns extra kläder så att personalen kan ha ombyten ifall en olycka skulle ske och något skulle spillas på deras kläder. Då är det enkelt att bara byta om och snabbt gå tillbaka i arbetet.