Restauranger kalle  

Matkasse och doggybag från restaurang

Att gå på restaurang är roligt och många tycker att det är lite extra lyxigt att äta ute. Men ibland blir det mat över när man äter, och matsvinn bör undvikas. Vissa restauranger erbjuder också en matkasse med ingredienser som man får tillaga på egen hand.

 

Jämföra med matkasse från affären

Hos Matkassetopplistan.se kan man jämföra butikernas matkassar mot varandra. I dem ingår ingredienser för flera olika måltider och ibland kan man själv bestämma vilka måltider man vill ha och hur många portioner som ska ingå. Ett annat alternativ är att köpa en matkasse från en restaurang. Det finns bland annat ett antal snabbmatsrestauranger där man kan köpa med sig råvaror som räcker till en måltid, men man får tillaga sakerna själv när man kommer hem. Jämfört med en matkasse från butiken kan dock matkassen från restaurangen vara lite dyrare.

Att be om en doggybag

Om man äter ute är det inte alltid man orkar äta upp allt. Då kan man be om en doggybag. Det är helt enkelt en matlåda eller påse med rester man får ta med sig hem. Det här är väldigt vanligt utomlands, men trenden har kommit även till Sverige. Många anser att det är lite pinsamt att be om en doggybag, men de flesta restauranger uppskattar det framför att maten slängs.

Take-away och fördelar

Take-away är också en form av matkasse, men maten är tillagad och klar att äta. En stor fördel med take-away är att man slipper allt bekymmer kring matlagning. Man kan också beställa precis vad man vill och hur mycket mat man vill ha.

Vad kostar matkassar?

Att beställa en matkasse kan variera i pris. En kasse med fem måltider för fyra personer kan kosta omkring 600 kronor i matbutiken. På en restaurang kan man få betala cirka 200 kronor för fyra hamburgare som man tillreder på egen hand. Det finns dock både billigare och dyrare matkassar beroende på vilken typ av innehåll man önskar i dem. Helt veganska kassar, eller ekologiska sådana kan ofta vara dyrare eftersom råvarorna kostar mer i inköp.

Är det billigare att ta med mat än att äta på plats?

När det gäller mat på restaurang är det ofta billigare att ta med maten hem än att äta på plats. Det kan dock variera, och ibland är priset detsamma. Anledningen till att det är dyrare att äta på restaurangen är att man tar upp plats i matsalen och det blir också dyrare i och med att det ska diskas, städas och annat efter gästen. Att ta med en doggybag kostar dock inte extra. En fördel med att beställa och ta med maten är att man inte behöver be om en doggybag utan man kan bara ställa resterna kallt.